De ziekte van Lyme (tekenziekte)
Deze ziekte is een door teken overgedragen bacteriële aandoening die mensen en dieren kan treffen.
De belangrijkste overdrager van deze kiem is de Ixodes-teek, de meest voorkomende tekensoort in de Benelux. De teken zijn meest aanwezig tussen maart en oktober, maar kunnen bij zachte winters het hele jaar door gezien worden.
De bacterie leeft in de darm van de teek en nadat een teek bloed heeft gezogen van de hond, komt de bacterie in de speekselklieren van de teek terecht, waarna ze binnen 12-48u naar de hond overgaan.
Pups blijken gevoeliger dan volwassen honden en bepaalde rassen zouden gevoeliger zijn: de Berner Sennen, Golden retriever, terriers en hun kruisingen.
Symptomen
Het kan soms erg lang (2 tot 5 maanden) duren vooraleer de hond ziek wordt. De symptomen zijn vaak vaag (acute ziekte met vermoeidheid, minder eetlust, koorts, kreupelheid, gezwollen gewrichten, …)

Diagnose

Het stellen van een precieze diagnose is niet gemakkelijk. Er bestaan verschillende testen, meestal wordt een bloedonderzoek gedaan.

Behandeling
In de acute fase kan antibiotica worden ingezet. De behandeling duurt een kleine maand.
Omdat het niet altijd lukt de bacterie volledig uit te roeien, is regelmatige opvolging nodig en moet de bloedtest desgewenst herhaald worden.

Preventie
Het is belangrijk teken te vermijden en dus uw hond regelmatig preventief te behandelen met een tekendodend product (pipet, pil of halsband). Het is ook een goede gewoonte om uw hond na elke wandeling in het bos of grasland grondig te controleren en eventuele gevonden teken met een goede tekentang te verwijderen. Let er daarbij op dat u het mondstuk volledig mee heeft.
Sinds kort is er ook een vaccin beschikbaar. De honden moeten 2x gevaccineerd worden met 3 weken tussen en dan jaarlijks.
Vooral voor jonge honden en voor alle honden die veel in bossen en grasland komen is dit ten zeerste aan te raden. Het vaccin is beschikbaar op de praktijk.

Maak nu een afspraak (09 226 09 00 of online )